Tourism

Tanzania is het enige land op het Afrikaanse continent dat zo'n grote concentratie en een enorme diversiteit van dieren in het wild heeft. Tanzania heeft heel wat te bieden aan de toerist!

Tourism

Wat meer over Tanzania

Tanzania (de Verenigde Republiek Tanzania) is gelegen in Oost Afrika tussen lengtegraad 29° en 41°, breedtegraad 1° en 12° zuid. Tanzania grenst aan Kenya en Uganda in het noorden, Burundi, Rwanda en Congo in het westen, en Zambia, Malawi en Mozambique in het zuiden. Ten oosten van Tanzania ligt de Indische Oceaan.

De Verenigde Republiek Tanzania is ontstaan uit twee zelfstandige staten, namelijk Tanganyika en Zanzibar. Tanganyika werd een zelfstandige staat op 9 december 1961 en werd een republiek het daaropvolgende jaar. Zanzibar werd onafhankelijk op 10 december 1963 en de republiek werd gevestigd na de revolutie van 12 januari 1964. De twee zelfstandige republieken vormden samen op 26 april 1964 de Verenigde Republiek Tanzania. Deze Republiek bestaat uit de Verenigde Overheid en de Revolutionaire Overheid van Zanzibar.

Dar es Salaam is de handelshoofdstad en de grootste haven van het vaste land van Tanzania. Tegelijkertijd dient het ook als invoerhaven voor de landen die niet aan de zee gelegen zijn, zoals Malawi, Zambia, Burundi, Rwanda, DR Congo en Uganda. Andere havens zijn Tanga, Mtwara en Zanzibar. Dar es Salaam is een levendige stad met sterke Afrikaanse invloeden maar tegelijkertijd is het een moderne wereldstad. Andere belangrijke havens zijn Kigoma (aan het Tanganyikameer), Mwanza en Bukoba (aan het Victoriameer).

Tanzania is een land met spectaculaire contrasten en Tanzania heeft de grootste concentratie wilde dieren van de wereld! Tanzania heeft daarom een groot aantal befaamde Nationale Natuurreservaten en Safariparken, zoals de Serengeti, de Ngorongorokrater, Selous Game Reserve, Gombe Stream, Tarangire, het Manyarameer, Mikumi, Arusha, Ruaha, Saadani, Udzungwa Mountains en Mkomazi Game Reserve. Andere safariparken zijn: Amani, Kigosi, Lukwika-Lumesule, Maswa, Monduli Mountains, Msangesi and Ugala. Van de prachtige witte stranden langs de Indische Oceaan en de eilandengroep van Zanzibar tot Afrika’s hoogste punt, de met sneeuwbedekte Kilimanjaro, Tanzania heeft het allemaal!

De vriendelijke en gastvrije bevolking en de aanwezigheid van vele bronnen voor mineralen en water, uitgestrekte vlaktes en de gunstige ligging maken Tanzania tot een bijzondere en uitdagende plek voor investeerders.

Wat moet je zien in Tanzania?

De wereldbekende toeristische attracties in Tanzania

Tanzania is het enige land op het Afrikaanse continent dat zo'n grote concentratie en een enorme diversiteit van dieren in het wild heeft. Van het prachtige Tanganyikameer in het westen tot de adembenemende stranden aan de Indische Oceaan en van het geweldige safaripark Selous in het zuiden tot de beroemde Kilimanjaro en het Victoriameer in het noorden, Tanzania heeft heel wat te bieden aan de toerist! Hier is een ‘must-see’ lijst:

Kilimanjaro
De hoogste berg van Afrika, de hoogste vrijstaande berg in de wereld, en een van de grootste vulkanen die ooit uitgebarsten is op de aardkorst. De top van de Kilimanjaro ligt op 5895m boven zeeniveau en de berg neemt onderaan een gebied van 50x80km in beslag. De Kibo piek is eeuwig met sneeuw bedekt. De Kilimanjaro is bekend om de aanwezigheid van vele vogelsoorten en ander wild, maar ook om het groot aantal soorten vlinders en andere mooie, bijzondere insecten.

De Ngorongorokrater
De Ngorongorokrater heeft een doorsnee van 259m2 die wordt begrensd door een steile helling die 610m boven de krater uitsteekt. Het hoogste punt van de krater ligt op 2236m boven zeeniveau en door de aanwezigheid van een meer in de krater wemelt het er van de dieren. Bijna alle grote Afrikaanse landdieren zijn vertegenwoordigd in de krater en alle dieren van de 'Big Five' kunnen er gespot worden. De krater wordt ook wel het 8e wereldwonder genoemd! Dit alles maakt een bezoek aan de Ngorongorokrater een uitdagende en adembenemende trip!

Serengeti
Serengeti National Park is 14763m2 groot ( dit is iets minder dan 3x de grootte van Nederland!) en is vooral bekend om zijn safari's en de grote concentratie van wilde dieren. Het woord ‘Serengeti’  komt van het Maasai woord ‘siringet’ wat ‘eindeloze vlaktes’ betekent. Het park is een thuis voor zo’n 35 soorten landdieren, waaronder de ‘Big Five’ (olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en buffel), grote kudde's gnoes, gazelles, zebra’s en wel 500 vogelsoorten.

Selous Game Reserve
Met een grootte van 55.000km2 (iets minder dan anderhalf keer de grootte van Nederland) is Selous een van de grootste wildparken van Afrika en heeft een geweldig dierenrijk, waaronder de grootste concentratie olifanten, buffels, nijlpaarden en wilde honden in de wereld!

Rubondo Island National Park
De meest aantrekkelijke plek om te bezoeken als je in de buurt van Mwanza bent is het Rubonda Island National Park. Dit park heeft een grote variëteit aan nijlpaarden, krokodillen, springbokken, moerasantilopen, apen, giraffes, olifanten, neushoorns, chimpansees en een vogelparadijs. Een boottocht naar het Rubondo eiland laat de spectaculaire uitzichten over het Victoriameer zien, alsook een kleurrijke en spannende ontmoeting met andere bootjes op het meer! Deze prachtige omgeving, dit vogelparadijs met een romantisch vissersoord  maakt Rubondo een ideale plek voor een prachtige vakantie!

Gombe National Park
Gombe is een wereldberoemd chimpansee game resort. Chimpansees zijn dieren die genetisch het dichtst bij de mens staan en daarom worden de chimpansees door wetenschappers als een belangrijk onderzoeksobject gezien om de mens en zijn cultuur verder te bestuderen. Het Gombe Park heeft al duizenden toeristen en wetenschappers over de hele wereld aangetrokken. Ongeveer 1000 chimpansees leven dichtbij het Malae Camp an kunnen van dichtbij geobserveerd worden in hun natuurlijke leefomgeving wat een geweldige en spannende ontmoeting garandeerd!

Zanzibar
Een van de werelds mooiste kruideneiland met geweldige romantische stranden ligt op een steenworpafstand van het Tanzaniaanse vaste land. Zamzibar heeft een lange multiculturele geschiedenis die tot op heden wordt geleefd op het eiland waarvan de bevolking bestaat uit verschillende rassen die zich eeuwen geleden op Zanzibar hebben gevestigd. Deze multiculturele achtergrond heeft nog steeds zijn impact op de mensen en hun cultuur, en ook op de architectuur. Op Zanzibar beleef je de rust en het uitbundige leven op hetzelfde moment, een unieke ervaring op het kruideneiland!

Wist je dat:

  • De jongste die ooit de Kilimanjaro heeft beklommen 11 jaar oud was en de oudste 74?